Reisverslag Winter in Oost Canada & New York State

DE ROUTE

Startpunt:

Montreal, Quebec

Eindpunt:

Montreal, QuebecVast aantal kilometers:

2.249

Gereden aantal kilometers:

2.500

Van

Naar

Afstand km

Amsterdam

Montreal, QC


Montreal, QC

St. Alexis-des-Mont, QC

151

St. Alexis-des-Mont, QC

Quebec, QC

205

Quebec, QC

Lake Placid, NY

421

Lake Placid, NY

Syracuse, NY

320

Syracuse, NY

Niagara Falls, ON

264

Niagara Falls, ON

Kingston, ON

392

Kingston, ON

Ottawa, ON

198

Ottawa, ON

Mont-Tremblant, QC

162

Mont-Tremblant, QC

Montreal, QC → Amsterdam

136


Totaal aantal km

2.249

La Grande Roue de Montreal
La Grande Roue de Montreal
Chateau Frontenac, Quebec
Chateau Frontenac, Quebec
Lake Placid, NY
Lake Placid, NY
Zonsondergang, Niagara Falls, NY
Zonsondergang, Niagara Falls, NY
Lockstations, Ottawa
Lockstations, Ottawa

Reistijd: 29 januari 2018 t/m 16 februari 2018. Terug in Nederland 17 februari 2018.

In navolging van een zeer geslaagde wintervakantie in Jasper vorig jaar, dan nu de Oostkust.

De staten Quebec en Ontario zijn het hoofddoel maar ik maak ook een uitstapje van een paar dagen naar New York State.

Beginnen en eindigen doe ik in Montreal. De gemiddelde temperatuur ligt normaal gesproken zo tussen de -5 en de -14 maar het was deze absoluut kouder dan deze gemiddelde temperatuur met zijn -10 en -15 en gevoelstemperaturen van rond de -24 en -30. 
Het is ook dan wel te begrijpen dat de gemiddelde Canadees niet veel zin heeft om buiten te lopen. 

Het is een rondreis eigenlijk gericht op de mooiste steden van deze omgeving en een klein deel van de vakantie breng ik door in de natuur.

Ik heb de reis gelaten zoals ik hem had gepland maar tijdens mijn rondreis heb ik mijn tussenstop in Syracuse, NY laten vervallen in verband met de slechte weersomstandigheden en ben direct naar Niagara Falls gereden wat het een lange dag maakte.

De Accommodaties: 

Accommodaties zijn hier in veel soorten en maten dus keuze genoeg.
Mijn keuze is gevallen op:

 • 3 nachten Montréal, Quebec - Hotel Place d'Armes, Vieux Montréal. Dit hotel ligt echt prima tussen Downtown en Vieux Montreal in dus een goed startpunt voor het ontdekken van de stad Montreal. Het was mijn 2e keer in dit hotel en kan het absoluut aanbevelen.
  Een uitgebreid verslag van mijn verblijf in Montréal vind je hier
 • 1 nacht Saint Alexis-des-Monts, Quebec - Hotel Sacacomie. Dit hotel ligt midden in de bossen en heeft een prachtige spa. Er kunnen veel winter activiteiten worden gedaan waarvan sommige gratis en andere tegen betaling. 
  Note: het was mijn derde keer in dit hotel en was behoorlijk teleurgesteld want alles was nog exact hetzelfde als 16 jaar geleden. Dus heb ik ook mijn beoordeling op tripadvisor behoorlijk neerwaarts bijgesteld want ik vind de prijs/kwaliteit absoluut niet kloppen. En ga hier ook zeker niet naar terug tenzij er stevig gerenoveerd wordt en geinvesteerd in een betere chefkok.
 • 3 nachten Quebec, Vieux Quebec -Hotel 71. Ik was voor de 2e maal in Hotel 71 en het was wederom weer een prettig verblijf en zeker als terugkerende gast werd ik zeer warm onthaald. Het is gevestigd in een oud bank kantoor en straal veel gezelligheid uit, dat er een Italiaans restaurant naast gelegen ligt met doorloop vanuit het hotel (ontbijt wordt hier gehouden met uitzondering op maandag) is lekker op koude avonden.
  Een uitgebreid verslag van mijn verblijf in Quebec vind je hier
 • 3 nachten Lake Placid, NY State - Lake Placid Inn. Een modern appartementen complex in een voormalig motel. Het biedt een volledig ingerichtte keuken en er zijn wasmachines tegen betaling voor gasten. Het ligt aan een stroompje met ernaast een firepit met rode adirondack stoelen eromheen. Meer iets voor zomers dan 's winters maar het staat erg leuk. Ook bevinden zich bbq's bij deze accommodatie. Het ligt vlak bij een supermarkt gelegen is in luttele minuten te bereiken. Zomers ook te voet. 
  Een uitgebreid verslag van mijn verblijf in Lake Placid vind je hier
 • 2 nachten Niagara Falls, Ontario - Marriott on the Falls. Dit highrise hotel ligt op een fantastische locatie en biedt uitzicht op en in de watervallen. De service is uitstekend van dit hotel en ik kreeg een fantastische upgrade naar de 26ste verdieping met een duizelingwekkend uitzicht. 
  Een uitgebreid verslag van mijn verblijf in Niagara Falls vind je hier
 • 1 nacht Kingston, Ontario - Residence Inn Kingston Water's Edge. Het was puur bedoeld als tussenstop omdat de rit in de winter waarschijnlijk wel te lang zou zijn en dat bleek het ook inderdaad te zijn. Wat betreft de accommodatie. Ik had hem uitgekozen omdat ik er een keuken had want je bent het uitetengaan wel eens zat maar hij viel wat tegen. De kamer met aparte slaapkamer en keuken bleek nogal klein te zijn en iets gedateerd. Nu gaan ze daar dit jaar blijkbaar reserveren dus mocht je hier heen willen kijken voor de zekerheid even of dit ook is gebeurd. Het ontbijt dat inclusief is was een soort van chaos.
  Een verslag van mijn verblijf in Kingston vind je hier
 • 2 nachten Ottawa, Ontario - Fairmont Château Laurier. Simpelweg klassiek en statig maar de kamer die ik had (Fairmont King met View) was behoorlijk aan de kleine kant. De service van Fairmont hotels is simpelweg fantastisch maar dat mag natuurlijk ook wel gezien de prijzen. De locatie van het hotel is super want je loopt overal zo naar toe.
  Een uitgebreid verslag van mijn verblijf in Ottawa vind je hier
 • 3 nachten Mont Tremblant, Quebec - Residence Inn Manoir Labelle, Quebec. Ik was blij met mijn beslissing, de kamer was groot en met een uitstekend ingerichtte keuken. Het complex ligt vlak bij de lift die je naar het bovenste gedeelte van het dorp brengt en naar de skiliften. Personeel is aardig en behulpzaam. Wasmaschine tegen betaling voor gasten. Ontbijt is inclusief en uitgebreid.
  Een uitgebreid verslag van mijn verblijf in Mont Tremblant vind je hier


De Vlucht:

KLM vliegt meerdere keren per week naar Montréal en de directe vlucht maakt het aangenaam

De Auto:
Winterbanden zijn in Quebec verplicht en dat is ook een van de reden dat ik niet naar Toronto ben gevlogen want in Ontario is dat namelijk niet zo. 
Vorig jaar heb ik behoorlijk wat moeite gehad om de juiste informatie te vinden ivm winterbanden in Alberta, de keuze was dan ook niet moeilijk. 
Extra bijbetalen voor de winterbanden was bij Alamo niet nodig.

Note: Mocht je eerst net als ik in Montréal verblijven kun je ook overwegen de auto pas later te huren ipv bij aankomst op het vliegveld. Ik vind dat altijd prettig omdat je kun doen en laten wat je wil maar brengt ook kosten mee, zoals extra huur dagen en parkeren bij de accommodatie.

Een paar dingen die je moet weten voor een reis zoals deze:

 • Je moet voordat je naar Canada gaat eTA aanvragen, dit is een verplichte reistoestemming om zonder visa 6 maanden Canada te verblijven, doe dit zo vlug mogelijk nadat je een ticket hebt geboekt. 
  Dit kost je nauwelijks tijd en de toestemming heb je binnen een paar minuten weer in je mailbox. De toestemming wordt aan je paspoort gekoppeld en is 5 jaar geldig. Nieuw paspoort betekent nieuw eTA toestemming aanvragen want verlengen is niet mogelijk.
  Mocht je alles zelf regelen dan is dat heel makkelijk te doen via de Government of Canada website, de kosten zijn Can$ 7,00 en het enige dat je nodig hebt is een creditkaart. 
  Zonder creditkaart is dit via deze website niet mogelijk en zul je opzoek moeten gaan naar hulpverlenende websites die alles voor je regelen maar daardoor ook wat duurder zijn. 
  Boek je via een reisbureau dan neem ik aan dat zij dat voor je doen maar vraag daar naar bij het boeken.
  Een ding is zeker zonder eTA toestemming kom je niet mee met het vliegtuig en Canada niet in.
 • Als je net als ik vanuit Canada naar Amerika reist via land, dan moet je bij de grens met Amerika een greencard invullen. De ambtenaar bij het douane poortje zal je paspoort innemen en je een formulier geven (na je de nodige vragen gesteld te hebben) waar je mee naar het immigratiekantoor moet om daar de greencard in te vullen. 
  Kosten voor deze greencard zijn US$ 6,00. 
  Wees hier serieus en maak geen geintjes want dat waarderen de heren niet. Ze zullen je vragen stellen zoals: wat kom je hier doen, waarom, hoelang blijf je, wat voor werk doe je. Niets om je nerveus over te maken als je niks te verbergen hebt.  
  Maar het blijft een klierig stukje waar je doorheen moet want op je gemak stellen doen ze je zeker niet. En liegen is niet aan te raden want ze kunnen alles zien in hun prachtige computers naar aanleiding van je burgerservicenummer en dan kom je zeker het land niet in.
 • Neem kleine coupures aan valuta mee want grote bedragen en soms zelfs al $50 wordt niet geaccepteerd of kunnen ze niet wisselen cq van teruggeven. Dit is op Schiphol te regelen bij de betreffende banken zoals AbnAmro Bank
 • Tanken doe je in Canada per liter en alle prijzen zijn nagenoeg hetzelfde bij de benzinepompen en Amerika gaat dat per gallon of te wel 3 liter.
 • Betalen bij een supermarkt of winkel met je pinpas (debet card) zal hier zeker niet werken omdat ze geen buitenlandse pinpassen kunnen accepteren dus betalen doe je met een creditcard. 
  Zonder creditcard kom je nergens in zowel Canada als Amerika. Elk hotel of autoverhuurbedrijf eist een creditcard als onderpand voor de eventuele kosten.
  Pinnen bij een automaat (ATM)brengt kosten met zich mee en zal zo rond de $ 3.50 liggen. Pinnen met je pinpas kan alleen bij een ATM met het maestro logo en met een creditcard overal. 
 • De Sales Tax in Canada en deze wisselt per provincie is een naar gebeuren.
  Op het prijskaartje staat de basisprijs van het aan te schaffen artikel en daarboven op komt bij de kassa de sales tax. 
  Dus dat is altijd weer even wennen als je denkt iets goedkoops te hebben gekocht. Ook in restaurants komt er nog de nodige kosten bovenop. En dan is dit nog zonder fooi.
 • Fooien in Canada gaan heel anders dan in Nederland. De salarissen in Canada maar ook in Amerika zijn laag en daardoor werken het personeel op servicebasis. Of je nu in een restaurant, bar of taxi zit, het bedienend personeel verwacht een fooitje van minimaal 15% tenzij de service zo slecht is natuurlijk. Maar hoger mag het natuurlijk altijd. Daardoor zul je ook zien dat de service in Canada en Amerika van een hoger niveau is dan in Nederland.
  Let wel op bij het betalen van de rekening dat de fooi er niet al opgezet is want dat gebeurd ook nog wel eens.

Dit was dan mijn laatste rondreis en alhoewel hij in de winter is gemaakt, kan deze reis heel makkelijk in de zomer of herfst gemaakt worden.
 
Een fotoreis van deze trip kun je vinden elders op deze website

Veel reisplezier

Meest recente reacties

02.01 | 15:15

Dank voor het compliment. Er is ook nog een VS & EU Site. Www.reizenenmeer.com.

02.01 | 14:57

zekers. Wat een fantastische site heeft u gemaakt met veel bruikbare tips. Heerlijk die voorpret!

02.01 | 14:49

Das mooi te horen. Hopelijk heb je er iets aan.

02.01 | 14:44

Fantastisch om te lezen!